Ingatlanos cikkek:

Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-12-17

Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 

2 gyermekes családok esete


Az új lakás vásárlása vagy építése esetén a 2 gyermekes családoknak járó állami támogatás összege 2,6 millió forintra nő, míg 3 gyermek esetén még jobban megemelik az összeget, már 10 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás összege, ráadásul ez kiegészülhet még 10 millió forint 25 éves futamidejű kedvezményes hitellel, ahol maximum 3 százalékos lehet a kamat. A 3 gyermeket 10 alatt kell vállalni. 

Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?

Korábban sokan kifogásolták, hogy a 2015. július elsejével bevezetett új CSOK egyforma feltételeket biztosít használt és új lakás vásárlás esetén. Úgy tűnik erre a differenciálásra most sor kerül, ami támogatólag hathat az újlakás-piacra. A nem régiben bejelentett áfa-csökkentéssel együtt ez a szegmens jövőre még jelentősebben élénkülhet. 

A 2 gyermekes családok esetében 2,6 millió forintra emelt támogatási összeg nem olyan meglepő, a korábban létezett szocpol és félszocpol rendszerben is magasabb összeg illette meg az új lakást vagy házat vásárlókat, építőket. Az intézkedéssel újabb vásárlókat terelhetnek a már eddig is túlkereslettel terhelt újlakás-piacra. 

3 gyermekes családok esete



Az igazán meglepő az új szabályozásban inkább a 3 gyermekes családok esetében várhatóan 10 millióra emelt CSOK-összeg. Ez ugyan nem érinti a lakásvásárlókat tömegesen, de esetükben jelentősen eltolhatja az ingatlanvásárlási preferenciákat az új ingatlanok felé. Azon belül is elsősorban a házak irányába, mivel a lakásprojektekben viszonylag kevés a 3 gyermekes családoknak épült lakás, vagy ezek mérete már olyan nagy, hogy még a támogatással is kevéssé megfizethető számukra. 

A 3 gyermekeseknek járó könnyítés inkább csak hosszabb távon fejheti ki hatását a piacra. A korábban már ingatlantulajdonnal rendelkező családoknak a CSOK igénybevételéhez előbb el kell adniuk a már meglévő lakásukat, és a szabályok szerint ennek az eladási árát teljes egészében fel kell használniuk az új ingatlan megvásárláshoz. Így a plusz 10 millió forintos támogatást maximum korábban 25 milliós ingatlantulajdon esetében tudják kihasználni például Budapesten, mivel a CSOK maximum 35 millió forintos ingatlan vásárláshoz jár. 

Hol járhatnak a legjobban?



Ahogy a CSOK eddig is nagyobb könnyítést jelentett a vidéki települések esetében, úgy az összeg növelése is itt jelent még nagyobb kedvezményt. Különösen jól jöhet ez a vidéki 3 gyermekes, vagy 3 gyermeket tervező családoknak, ahol a lakásárában a 10 millió forint akár a ház vagy lakás felére is elég lehet, így a hitellel kombináltan a 20 millió forintos összeg, már szinte egy teljes lakás, vagy ház megvásárlását is lehetővé teheti. Nagy változást jelenthet ez az olyan települések esetén, melyek lakáspiaca még a válság után sem tért magához, itt ugyanis jóval alacsonyabb áron vásárolható telek és építhető meg egy új családi otthon. 

További ingatlan cikkek >>>